Brakisefalik Sendromda Cerrahi Olanaklar

Muhtar iki buçuk yaşında bir İngiliz Bulldog. Bir buçuk yıldır artan şekilde yaşam kalitesini düşüren Brakisefalik sendromdan mustarip. Son olarak gezdirilirken dili moraracak kadar soluksuz kaldığı için veterinere götürülüyor. Cephalic endekse (kafanın en boy oranına) göre kısa kafatasına sahip köpek ırkları Brakisefalik ırklar olarak tanımlanır. İngiliz Buldog, Fransız Buldog, Bullmastiff, Cavalier, Pug, Boxer gibi cinsler Brakisefalik ırklardır. Brakisefalik sendrom çeşitli anormalilerin bir araya gelmesiyle şekillenebilir. Bunların başlıcaları, burun deliklerinin darlığı ve uzun yumuşak damaktır ancak bu yapısal anormaliler çeşitli lareks sorunlara ve solunum borusu gelişim sorunlarına (hypoplastic trachea) da yol açarak zamanla kalp yetmezliğine kadar uzanabilecek çeşitli rahatsızlıklara sebep olabilir. Bu nedenle hasta bu kısır döngüye girmeden erken teşhis ve erken müdahale en iyi sonuçları verecek, tam bir iyileşme görülebilecektir. Başlıca belirtiler solunum güçlüğü, sesli nefes alıp verme, egzersiz intoleransı, öğürme ve kusmadır. Brakisefalik sendromlu hastada egzersiz, stres ve sıcak belirtileri tetikler ve ağırlaştırır. Hastamız Muhtar gibi İngiliz Buldoglar soluk yollarındaki yapısal darlık ve iri cüsseleri nedeniyle Brakisefalik sendroma en yatkın cinslerdendir. Muhtarın sahibi de pek çok Brakisefalik sendromlu hasta sahibi gibi kliniğimize başvurduğunda hastanın yaşam kalitesini yükseltmek ve ilerde çıkabilecek diğer sorunları önlemek için cerrahi müdahale olanakları bulunduğunu bilmiyordu. Yapılan konsültasyon sonucu Muhtar'ın cerrahi müdahaleden fayda görebileceği anlaşıldı. İki saatlik operasyonda iki rekonstrüktif teknik: Folded Flap Palatoplasty ve Rhinoplasty uygulandı. A1 A1 A2 A2 İlk olarak (resim A1 ve A2 de görülebileceği gibi) Rhinoplasty (burun estetiği) ile burun kanatlarının içe dönük yapısı düzeltildi. Böylece solunum yolunun başı genişletilip, rahatlatıldı. B1 B1 B2 B2 İkinci olarak yukarıda (resim B1 ve B2) folded flap palatoplasty tekniğiyle solunum yoluna baskı yapan yumuşak damak küçültülerek solunum solu rahatlatıldı. Muhtar’a uygulanan operasyonda dış dikiş bulunmamaktadır. Hasta operasyon sonrası 48 saat gözlem altında tutulacak. C Operasyondan 24 saat sonra bile post şişliklere rağmen solunumda fark edilir düzelme gözlemlenen Muhtar Ada Veteriner Polikinlikte küçük arkadaşıyla oynarken.

Hasta Hikâyesi

Muhtar'ın operasyon öncesi şikâyetleri nelerdi? Operasyon öncesi şikayetimiz, uzun süre efor sarf ettiği zaman dilde morarma ve gözde patlama oluyordu. Bir de çok seri şekilde kasılmalar oluyordu. Kasılmalar sebebiyle de kusuyordu. Operasyon için nasıl karar verdiniz? Kendi veterinerimize şikayetleri konusunda danıştığımızda “yormayın” demişti. Ancak daha sonra bir arkadaşımızın tavsiyesi ile Ada veterinere geldik. O sırada şansımıza burada bir Bulldog benzer bir operasyon geçirmişti. Onu gördükten sonra karar verdik açıkçası. Operasyonla daha sağlıklı olacağını söyledikleri için. Operasyon süreci sizin için nasıl geçti? Operasyondan sonra o dört gün bir korku vardı açıkçası ama dışarı gezmeye çıkıp o kasılmaların, kusmaların yok olduğunu görünce rahatladık. Daha uzun süre efor harcamış olsa bile bir rahatsızlık duymadan rahatlıkla yürüyor ve akabinde eve geri döndüğümüzde o uzun süreli; bir, bir buçuk saatlik sıkıntılı nefes alması en fazla bir dakika sürüp düzeliyor.
Brakisefalik Sendromda Cerrahi Olanaklar
SOSYAL MEDYA
ADA VETERİNER POLİKLİNİĞİ Levent Mah. Sülün Sk. No:14 1. Levent - Beşiktaş / İstanbul Tel : 0212 324 67 32 Tel : 0212 324 67 33 Gsm: 0530 403 55 05 E-posta: [email protected] Web: www.adaveteriner.com 7/24 hizmetinizdeyiz
Bu site Neta Website altyapısı ile hazırlanmıştır.
Daha iyi hizmet sunabilmek için web sitemizde çerezler kullanılmaktadır. Web sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş sayılırsınız.
WhatsApp Destek