Köpeklerde Mitral Kapak Yetmezliği

Kalp hastalıkları aynı yaşlı insanlarda olduğu gibi, yaşlı köpeklerde de oldukça sık gözlemlenmektedir. Tabi sahiplerinin aksine köpeklerde damar sertleşmesi, tıkanması ya da kalp krizi görülme riski çok düşüktür. Kalp hastalıkları arasında en sık görülen mitral kapak yetmezliğidir. 10 yaşından büyük köpeklerin üçte birlik oranında rastlanmaktadır. Yapılan çalışmalarda 16 yaş ve civarı köpeklerin %75’inde görüldüğü saptanmıştır. Daha çok küçük ırk köpeklerde görülmekle beraber, bütün ırklar bu hastalıktan etkilenebilmektedir. Dişi köpeklerde erkeklere göre daha sık görüldüğü saptanmıştır. Mitral Kapak Yetmezliği Köpeklerin kalbi aynı insanlarda olduğu gibi dört odacıktan oluşmaktadır. İki atrium, iki ventrikül ve bunların arasında her kalp atımında kan geçişini sağlayan kapakçıklar bulunmaktadır. Eğer mitral kapakçıkta sızdırma ya da yorulma meydana gelirse; ventriküle geçmesi gereken kan tekrardan sol atriuma dolacaktır, bunun sonucu olarak kalp odacığında genişleme ve kanın akciğer damarlarına geri gitmesi durumu oluşacaktır. Sızıntı yapmakta olan mitral kapağın en erken belirtisi yapılan kalp oskültasyonunda kalp seslerinde duyulan üfürümdür. Bu durum kronikleşirse akciğerlerde sıvı toplanmasına sebep olarak konjestif kalp yetmezliğine kadar gidebilen bir tablo ile sonuçlanmaktadır. Mitral Kapak Yetmezliği Orta yaşlı köpeklerin rutin sağlık muayenelerinde kalp seslerinde duyulan üfürüm, mitral kapak yetmezliğinden şüphelendirmektedir. Köpek sahiplerinin gözlemlediği başka bir belirti de egzersiz ya da heyecan sonrasında görülmekte olan kuru öksürüktür. Maalesef çoğu hasta sahibi bu belirtiyi sürekli hale gelene kadar veteriner hekimleri ile paylaşmadıkları için hastalıkta ciddi ilerleme gerçekleşmekte ve tedavi için gereken zaman kaybedilebilmektedir. Egzersiz yapmak istememe, çabuk yorulma, kilo kaybı, bayılma, solunum güçlüğü, solunum hızındaki yavaşlama, nefes nefese kalma ve uyuma güçlüğü de mitral kapak yetmezliğine işaret edebilen belirtilerden bazılarıdır. Fiziksel muayenede kalp seslerindeki değişimler belirlenmiş ise, ileri tetkikler yapılarak kalp durumu ve boyutları gözlemlenmelidir. Bunlar röntgen, EKG ve Ekokardiyografidir (kalp ulstrasonu). Böylece kalp üzerindeki değişimler görülmektedir. Klinik tablo ve kalp boyutlarında ki değişime göre mitral kapak yetmezliği tedavisinde değişimler gözlemlenmektedir. 
Mitral Kapak Yetmezliği
Teşhis ve tedavide bu kalp rahatsızlığının sınıflandırılması önemlidir. -Stage A: Kalp üfürümü ya da herhangi bir semptom gözlemlenmeyen ancak görülme riski olan köpeklerdir. Cavalier King Charles ve küçük ırk köpekler. -Stage B1: Kalp boyutları normal ve semptom göstermeyenler. -Stage B2: Sol kalp büyümesi gözlemlenenler fakat semptom göstermeyenler. -Stage C: Kalp büyümesi görülen ve konjestif kalp yetmezliği semptomları gösterenler. -Stage D: Konjestif kalp yetmezliği tedavisine cevap vermeyenler. Stage A ve B1 deki köpekler genellikle ilaç tedavisi almazlar, ama belirli dönemsel aralıklarla tetkilerinin yapılıp kalp boyutlarının gözlemlenmesi gerekmektedir. Stage C düzeyindeki tedaviler ilaç kullanımı üzerine planlanmaktadır. Kalbin kan pompalamasına destek olacak ilaçlar seçilmelidir. Aynı zamanda diüretiklerin kullanımı köpeğin daha çok idrar yapmasını sağlayacağı için akciğerlerde birikmiş ve kalbe baskı yapan sıvının atımını da sağlamaktadır. Eğer hasta bu ilaç tedavisine yanıt vermiyorsa Stage D görülmektedir. Bu durumda ekstradan tansiyon düzenleyici ilaçların kullanımı fayda sağlayabilmektedir. Düzenli ilaç tedavisini uygulamak bu hastalığın ilerleyişini kontrol altına almak açısından çok önemlidir. Ayrıca ilaç tedavisi yanında diyet düzenlemesinin de önemi büyüktür. Düşük sodyum içeren diyetler vücuttaki su tutulumunu azaltacaktır. Aynı zamanda kaliteli protein alımı kalp kaslarının güçlenmesini sağlayacaktır. En önemli şeylerden birisi de kiloyu kesinlikle dengede tutmaktır. Ayrıca göz ardı edilmemesi gereken bir başka durum da köpeklerin ağız sağlığıdır. Ağız sağlığı kalp rahatsızlıklarında büyük rol oynamaktadır. Periodontal hastalıklar sebebiyle bakteriler kan dolaşımına geçer ve oluşan enfeksiyonlardan kalp kapakçıkları zarar görebilir. Mitral kapak yetmezliğine bağlı olarak kalp seslerinde üfürüm duyulmuş olan köpekler herhangi bir semptom göstermeden yıllarca yaşayabilirler. Fakat üfürüm duyulduktan hemen sonra tedavi protokolü oluşturulmalıdır. Bütün bunlara dikkat edilerek bu köpeklerin hayatına çok değerli aylar hatta yıllar eklenebilir.
SOSYAL MEDYA
ADA VETERİNER POLİKLİNİĞİ Levent Mah. Sülün Sk. No:14 1. Levent - Beşiktaş / İstanbul Tel : 0212 324 67 32 Tel : 0212 324 67 33 Gsm: 0530 403 55 05 E-posta: [email protected] Web: www.adaveteriner.com 7/24 hizmetinizdeyiz
Bu site Neta Website altyapısı ile hazırlanmıştır.
Daha iyi hizmet sunabilmek için web sitemizde çerezler kullanılmaktadır. Web sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş sayılırsınız.
WhatsApp Destek