Mikroçip nedir?
Mikroçip, yaklaşık olarak bir pirinç tanesi büyüklüğünde olan bir cam silindir içine yerleştirilmiş elektronik bir çiptir.
Bir hayvana mikroçip nasıl yerleştirilir? Acı verici bir uygulama mı? Ameliyat veya anestezi gerektirir mi?
Mikroçipler deri altına uygulanırlar. Normal enjeksiyon için kullanılanlardan biraz daha büyük iğnelerle uygulanmasına rağmen, tipik bir enjeksiyondan daha fazla acı verici değildirler. Ameliyat veya anestezi gerekmez. Rutin bir veteriner muayenehanesi ziyareti sırasında mikroçip implantasyonu kolaylıkla gerçekleştirilebilir.
Mikroçipte ne tür bilgiler bulunur? İçinde takip cihazı var mı?
Şu anda evcil hayvanlarda kullanılan mikroçipler sadece kimlik numaralarını içermektedir. Bu kimlik numaraları bizlerin T.C. kimlik numarası gibidir. Bu sayede hayvanlara bir kimlik kazandırılması amaçlanmaktadır.
Hayır, mikroçip bir GPS cihazı değildir ve kaybolursa hayvanınızı mikroçip ile takip edemezsiniz.
Evcil hayvanım mikroçipliyse mahremiyetim konusunda endişelenmeli miyim? Biri beni takip edebilecek mi?
Gizliliğiniz konusunda endişelenmenize gerek yok. Mikroçip için verdiğiniz bilgileriniz, evcil hayvanınızın bulunması ve mikroçiplerinin taranması durumunda sizinle iletişime geçmek için kullanılacaktır.
Bir mikroçip, kayıp bir hayvanı sahibiyle yeniden bir araya getirmeye nasıl yardımcı olur?
Bir hayvan bulunup bir barınağa veya veteriner kliniğine götürüldüğünde, yaptıkları ilk işlemlerden biri hayvanda mikroçip taraması yapmaktır. Hayvanda bir mikroçip bulunursa kayıtlı bilgiler ile hayvan yakını hızla bulunabilmektedir.
Hayvanlarıma neden mikroçip taktırmalıyım?
Hayvanlarınıza mikroçip takmanın en iyi nedeni, kaybolması veya çalınması durumunda hayvanınızı geri alma şansınızın artmasıdır. Bunun yanında Tarım ve Orman Bakanlığı ile Türk Veteriner Hekimleri Birliği arasında imzalanan protokol ile birlikte ülkemizde mikroçip taktırmak zorunlu hale geldi.
Mikroçip zorunlu mu?
Evet. Köpek sahiplerinin 1 Ocak 2021; kedi ve gelincik sahiplerinin ise 1 Ocak 2022 yılından itibaren en geç 1 yıl içinde mikroçip taktırma işlemini tamamlaması gerekiyor.
Yaptırmazsam cezası var mı?
Evet. Mikroçip uygulamasının, evcil hayvan sahibi tarafından, belirlenen tarihler içerisinde yaptırılmaması halinde belirli bir yaptırım uygulanıyor. Söz konusu tarihlerde, evcil hayvanına mikroçip taktırmayan kişilere, 10 bin TL’nin üzerinde bir para cezası veriliyor.
Mikroçip için verilen süre ne zaman bitiyor? Ne zamana kadar yaptırmalı?
Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmeliğe göre, köpek sahiplerinin 1 Ocak 2021; kedi ve gelincik sahiplerinin ise 1 Ocak 2022 yılından itibaren en geç 1 yıl içinde kimliklendirme, yani mikroçip işlemini yaptırarak bakanlığa bildirmeleri gerekiyor.
Hayvanlarıma mikroçip taktırmak istiyorum. Nereye gitmeliyim?
Elbette veterinerinize! Çoğu veteriner kliniği ellerinde mikroçipleri bulundurur. Bu nedenle, randevunuzla aynı gün veya herhangi bir zamanda evcil hayvanınıza bir mikroçip implantasyonunu kolayca yaptırabilirsiniz.
Mikroçip uygulaması kaç yaşında yapılmalıdır?
Yeni doğan evcil hayvan yakını, mikroçip işlemi için doğum tarihinden itibaren en geç 3 ay içinde, Bakanlığın il veya ilçe müdürlüğüne başvurmak zorunda tutulacak. Dolayısıyla yaş sınırlaması bulunmamakla birlikte; henüz yeni doğmuş yavru evcil hayvanınıza ilk üç ay içerisinde, yani en fazla üç aylıkken mikroçip taktırmanız gerekecek.
Mikroçipi alıp kendim yerleştirebilir miyim?
Hayır. Hem yasal düzenleme gereği hem de pratik olarak bu mümkün değildir. Mikroçip yerleştirmek basit bir enjeksiyon yapmak gibi gözükse de mikroçipin düzgün bir şekilde implante edilmesi çok önemlidir. Çok fazla güç kullanmak, iğneyi çok derine yerleştirmek veya yanlış yere yerleştirmek sadece gelecekte mikroçipin tespit edilmesini veya okunmasını zorlaştırmaz, aynı zamanda hayati tehlike oluşturan sorunlara da neden olabilir. Mikroçipler bir veteriner hekim gözetiminde implante edilmelidir, çünkü veteriner hekimler mikroçiplerin nereye yerleştirilmesi gerektiğini, bunları nasıl yerleştireceklerini, bir sorunun belirtilerini nasıl tanıyacaklarını ve ortaya çıkarsa nasıl tedavi edeceklerini bilirler.
Seyahat ederken mikroçip soruyorlar mı?
Kedi, köpek ve gelincik gibi evcil hayvanların uluslararası yolculuk yapabilmesi için mikroçip mecburiyeti bulunmaktadır. Mikroçipi olmayan evcil hayvanların uluslararası yolculuk yapabilmeleri mümkün değildir. Dolayısıyla yurt dışına evcil hayvanlarıyla seyahat edecekler için mikroçip zorunlu. Mikroçip uygulamasının faaliyete geçmesiyle aynı durumun yurt içi ulaşımında da geçerli olması bekleniyor.
Mikroçip implante edildikten sonra ne yapmalıyım? Herhangi bir bakım gerekli mi?
Mikroçiplerin kendileri için herhangi bir bakım gerekmez. Mikroçipin implante edildiği bölgede akıntı veya şişme gibi herhangi bir anormallik fark ederseniz, veterinerinizle iletişime geçin. Mikroçipin ideal olarak yerinde olduğundan ve gerektiği gibi çalıştığından emin olmak için hayvanınızın düzenli muayeneleri sırasında mikroçipinin taranması isteyebilirsiniz.
Mikroçiplerle ilgili sorunlar nelerdir? Ne kadar yaygın görülüyorlar?
İngiliz Küçük Hayvan Veteriner Derneği (BSAVA), mikroçiplere karşı olumsuz reaksiyonların bir veritabanını tutar. Veritabanı 1996 yılında başlatıldığından beri, 4 milyondan fazla hayvana mikroçip takılmış ve sadece 391 advers (yan etki) reaksiyon rapor edilmiştir. Bu reaksiyonlardan mikroçipin orijinal implantasyon bölgesinden migrasyonu (göçü, yer değiştirmesi) rapor edilen en yaygın sorundur. Kıl dökülmesi, enfeksiyon, şişlik ve tümör oluşumu gibi diğer sorunlar çok daha düşük sayılarda rapor edilmiştir.
Mikroçipler kansere neden olur mu?
Farelerin ve sıçanların implante mikroçiplerle ilişkili kanser geliştirdiğine dair raporlar bulunmaktadır. Bununla birlikte, bu fare ve sıçanların çoğu, tümörler teşhis edildiğinde hali hazırda kanser çalışmaları için kullanılıyordu. Ayrıva çalışmalarda kullanılan sıçan ve fare suşlarının kansere yakalanma olasılığının daha yüksek olduğu biliniyor.
İki köpek ve iki kedide mikroçiplerle ilişkili tümörler bildirilmiştir, ancak en az bir köpek ve bir kedide tümörün doğrudan mikroçipin kendisiyle bağlantılı olmadığı düşünülmüştür. Çalışmalar hakkında daha fazla ayrıntı için, AVMA'nın Hayvanların Mikroçiplenmesi ile ilgili literatür incelemesini okuyabilirsiniz.
Evcil hayvanımın kanser olmasını istemiyorum. Evcil hayvanımın mikroçipini çıkarmalı mıyım?
İki nedenden dolayı evcil hayvanınızın mikroçipini çıkarmanızı önermiyoruz.
Birincisi, araştırmaları gözden geçirmemize dayanarak, hayvanınızın mikroçipi nedeniyle kansere yakalanma riski çok düşüktür ve hayvanınızın kaybolması durumunda geri alma ihtimalinizin artması avantajı çok daha ağır basmaktadır.
İkincisi, bir mikroçip yerleştirmek çok basit ve hızlı bir işlem olsa da, mikroçipin çıkarılması daha karmaşıktır ve genel anestezi ve ameliyat gerektirebilir.
Kaynak
-Microchipping of Animals FAQ , https://www.avma.org/microchipping-animals-faq