Eşya Tırmalama Sorunu

Hiç şüphe yok ki kediler bu dünya için fazla güzel, ev yaşamı için de fazlasıyla uygunlar. Temizler, zekiler, eğlenceli ve komikler. Özellikle çok enerjik olmayan (daha doğrusu üşengeç), evde vakit geçirmeyi dışarı çıkmaya tercih eden kişiler için kediler ideal ev arkadaşları. Sanat ve bilim dünyasının büyük isimlerinin evcil hayvan tercihlerini kedilerden yana kullanması hiç şaşırtıcı değil. Günün büyük bir kısmını uyuyarak geçiriyorlar, tuvalet ihtiyacı için dışarı çıkmak zorunda değiller ve eğitime ihtiyaçları yok; haliyle bize işlerimize ve hobilerimize yoğunlaşmak için daha fazla vakit kalıyor. Her biri birer estetik mucizesi olan, gizemli ve meraklı bu yaratıklar ev hayatına ve kurallarına bir şekilde adapte olmayı da beceriyorlar... ... mı gerçekten? Evini kediyle paylaşanların çoğunun da onaylayacağı gibi kediler son derece başına buyruk hayvanlar ve bazı kuralları ve yasakları öğrenip kabullenmeleri zor olabiliyor. Fakat imkansız değil. Her şeyden önce şu konuda bir anlaşalım: Kedilerimiz bizi çok seviyor ve bizi rahatsız etmek gibi bir amaçları yok. Sadece belli ihtiyaçları var ve biz onlara çözüm sunmak zorundayız. Yani kediniz gıcıklık olsun diye koltukları tırmalıyor değil. Bu başlıkta eşyaları tırmalama sorununa ve alternatif çözümlere odaklanacağız.

Eşya Tırmalama Sorunu

Kediler tırnaklarını törpülemek ve bölgelerini işaretlemek amacıyla tırmalama ihtiyacı duyarlar. Dediğimiz gibi bu bir ihtiyaç ve siz ne yaparsanız yapın kedinizi bundan vazgeçiremezsiniz. Yapmanız gereken ona alternatif sunmak. Eğer kediniz yavruysa tırmalama terbiyesi alması çok kolay olacaktır. Fakat yetişkinse bu biraz zor olabilir. O vakte kadar halı, koltuk gibi evin çeşitli eşyalarında tırmalama tecrübesi yaşamış kediniz tırmalayacağı yüzey konusunda seçici davranabilir. Yani ona sunduğunuz tırmalama platformunu beğenmeyip reddedebilir. Neyse ki farklı malzemelerden, farklı boyutlarda yapılmış, dikey veya yatay olarak kullanılabilecek çok sayıda alternatif var. Bu noktada yapmanız gereken kedinizin tırmalama alışkanlıklarını gözlemlemek. Kediniz tırnaklarını yatay bir düzlemde mi törpülemeyi seviyor yoksa dik bir yüzeyde mi? Arka ayakları üzerinde iyice doğruluyor mu yoksa o kadar yüksekliğe ihtiyaç duymuyor mu? Tırmaladığı nesneyi iyice kucaklayıp kavramayı mı seviyor yoksa böyle bir tercihi yok mu? Bunları tespit ettikten sonra, kedinizin tercihine göre alternatifleri değerlendirebilirsiniz. Piyasada halat, halı, karton veya doğal ahşap gibi malzemelerden yapılmış çeşitli ürünler var. Fakat tırmalama platformunu siz kendiniz de yapabilirsiniz. İşe yaramayan koliler ve halıfleks parçaları kullanarak kedinizin tercihlerine uygun ve düşük maliyetli tırmalama platformları yapmanız mümkün. Yine genişçe bir ağaç kütüğünü sabunla iyice yıkayıp kuruttuktan sonra tırmalama tahtası olarak kedinizin hizmetine sunabilirsiniz. Şöyle bir şey neden yapmayasınız ki? Kedinizi tırmalama platformuna alıştırmanız için faydalanabileceğiniz en yaygın yöntem, tırmalama platformuna, piyasada toz ve sprey halde bulabileceğiniz kedi nanesi (catnip) uygulamak. Kokusu kedileri cezbettiği için yardımı dokunacaktır.

Sorun Devam Ederse

Şimdi kedinize tırmalama platformu aldınız veya yaptınız, kendisi de sevdi ve kullanıyor. Fakat buna rağmen hala mobilyalarınızı tırmalamaya devam mı ediyor? Bu durumda kızmak, bağırmak sorunu çözmekten ziyade kedinizi korkutup agresifleştirerek sorunu daha da ileri bir boyuta taşıyabilir. Doğru olansa mobilyalarınızı korumak ve bazı uzaklaştırıcı ve caydırıcı önlemler almak. Her şeyden önce kediniz varsa mobilya seçiminde dikkatli davranmanız lazım. Deri, keten gibi kumaşlar kedilere karşı en savunmasız olanları. Örneğin koltuk döşemenizi seçerken, tercihinizi tay tüyü gibi sık dokulu kadife kumaşlardan yana yapın. Bu hem kedinizin verdiği zararı azaltacak, hem de tüyleri daha kolay temizlemenizi sağlayacaktır.

Uzaklaştırıcı Yöntemler

Bu yöntemlerden ilki Viks. Viks mentol kokulu bir merhem ve kediler kokusundan hiç hoşlanmıyor. Deri koltuklarınıza, ahşap mobilyalarınıza Viks sürmek kedinizin bu yüzeylere zarar vermesini engelleyecektir. Eğer oturmuş bir alışkanlığı varsa mentol aromasının uzaklaştırıcı etkisinden dolayı bu alışkanlığı zamanla unutacaktır. Viksi kedinizin yaklaşmasını istemediğiniz her yüzeye sürebilirsiniz. Kablo kemirme huyu varsa kablolara sürerek bunun önüne geçebilirsiniz. Viks aynı zamanda, özellikle yavru kedilerin oyun maksatlı ellere ve ayaklara atlayıp ısırmasını önleyecek, ısırma ve tırmalama davranışlarının alışkanlık haline gelmesine de engel olacaktır. Eşya Tırmalama Diğer yöntemse çift taraflı bant. Kedinizi, tırmaladığı yüzeylere çift taraflı bant yapıştırarak uzaklaştırmanız mümkün. Ayrıca masaya, tezgaha çıkmasını istemiyorsanız, çift taraflı bant bu konuda da yardımcı olur. Bu yöntemleri denerken bir süre rahatınızdan ve estetikten ödün vermeniz gerekse de, en sonunda kediniz ev yaşamına daha uyumlu hale gelecek. Yazımızı bitirmeden önce belirtelim, bu yöntemlerin kulağa çok hoş gelmediğinin farkındayız. Fakat kulağa çok daha kötü gelen bir şey varsa o da her yıl yüzlerce kedinin ne yazık ki yanlış tırmalama alışkanlıkları nedeniyle terk edilmesi. Hatta bazen kedi sahipleri, declawing (pençe ampütasyonu) gibi kedileri ruhsal ve fiziksel açıdan son derece olumsuz yönde etkileyen yanlış yöntemlere yönelebiliyor maalesef. Dileriz verdiğimiz bilgiler faydalı olur, size de kedinizi bol bol öpüp sevmek kalır :)
SOCIAL MEDIA
ADA VETERINARY POLYCLINIC Levent Mah. Sülün Sk. No:14 1. Levent - Beşiktaş / İstanbul Tel : 0212 324 67 32 Tel : 0212 324 67 33 Gsm: 0530 403 55 05 E-posta: [email protected] Web: www.adaveteriner.com Open 24 hours a day, 7 days a week
This site has been prepared with Neta Website infrastructure.
Cookies are used on our website to provide better service. By using our website you accept cookies.
WhatsApp Support