Evlerimizdeki Tehlikeler

Ebeveynler nasıl evlerini çocuklar için güvenli hale getirmek için çeşitli düzenlemeler yapıyorsa, evcil hayvan sahipleri de aynı şekilde belli önlemler almalılar. Ailenin dört patili üyeleri de bebekler ve küçük çocuklar gibi doğaları gereği meraklıdır ve çevrelerini patilerini, pençelerini ve ağızlarını kullanarak keşfetmeyi severler. Fakat neyin tehlikeli neyin tehlikesiz olduğunu bilemezler, bu nedenle evinizi güvenli hale getirmelisiniz. Aşağıdaki tüyolar, evcil hayvanınızın uzun, mutlu ve kazasız bir yaşam sürmesini sağlamanıza yardımcı olacaktır.

Ev içerisinde dikkat edilmesi gerekenler:

-Düşmeleri engellemek için camlara tel taktırmalısınız.
-Özellikle genç hayvanların balkona ve korunaksız yüksek yerlere çıkmalarına izin vermemelisiniz.
-Evde bakılan kaynana dili (dieffenbachia), fil kulağı, örümcek otu ve daha birçok bitki türü yenildiği takdirde zehirlidir. Bunları ortadan kaldırmalı veya ulaşamayacakları kadar yüksek yerlere koymalısınız.
-Diş çıkarma döneminde kediler kemirmeyi severler, bu nedenle elektronik eşyaların kablolarını prizden çekmeli, ortadan kaldırmalı veya üzerini örtmelisiniz.
-Ateş yanan veya ısıtıcı kulanılan bir odaya hayvanların sadece gözetiminiz altındayken girmesine izin vermelisiniz.
-Poşetle oynamayı seviyorlar ama boğulma tehlikeleri var.
-Eğer bir cisim evcil hayvanınızın ağzına alabileceği boyutlardaysa, büyük ihtimalle alacaktır. Küçük, keskin ve kolaylıkla yutulabilecek nesneleri etrafta bırakmamalısınız.

Garaj ve depolarda dikkat edilmesi gerekenler:

-Kediler sıcak motorda şekerleme yapmayı severler, bu nedenle arabanızı çalıştırmadan önce kornaya basmalı ve kedinizin arabanın altında veya yakınında olmadığından emin olmalısınız.
-Kediler antifriz ve silecek suyunun tadını severler. Bu sıvıların kapaklarını iyice kapatmanız ve etrafa döküldüğü takdirde silmeniz gerekmektedir.
-Boya, benzin ve diğer tehlikeli kimyasallar ulaşamayacakları yerlerde saklanmalıdır.

Mutfakta ve banyoda dikkat edilmesi gerekenler:

-Ocak ve ütü çalışır vaziyetteyken odadan ayrılmayın.
-Çamaşır suyu ve amonyak gibi tehlikeli kimyasallar evcil hayvanınızın ulaşamayacağı yerlerde muhafaza edilmelidir.
-Çamaşır ve kurutma makinesinin kapağını açık bırakmayın –kediniz içine girebilir ve kapak kapanırsa kilitli kalabilir.
-Klozet kapağını açık bırakmayın –küçük ev hayvanları düşebilir ve boğulabilirler.
-İlaçlar, şampuanlar, güneş kremleri ve diğer kişisel bakım ürünleri evcil hayvanınızın ölümüne yol açabilir. Bu ürünleri ulaşamayacakları şekilde saklayın.

Dışarıda dikkat edilmesi gerekenler:

-Sarmaşık ve zakkum gibi bazı dış mekan bitkileri hayvanlar için zehirlidir.
-Hayvanlarınızı ilaçlanmış çim alanlardan ve bahçelerden uzak tutun.
-Bahçede kullanılan araç gereçleri ve kimyasalları güvenli bir yere kaldırın. Depolama gibi amaçlarla kullandığınız bahçenizdeki barakaların kapısını kilitli tutun.
-Havuzlara dikkat edin –evcil hayvanınız düştüğü takdirde çıkamayabilir.

Felaketleri önleyin

-İp, paket lastiği, alüminyum folyo gibi kedi oyuncağı olarak kullanılan birçok nesne yutulduğu takdirde çok tehlikeli olabilir.
-Kediler sıcak ve karanlık yerlerde uyumayı severler; çekmece, sadık, dolap gibi eşyaları kapatın –kediniz içeride kaldığı takdirde boğulabilir.
-Kediler boyunlarına kurdele bağlandığında çok sevimli görünüyorlar, fakat kurdeleler bir yere takılabilir ve kedinizin boğulmasına neden olabilir.
-Çikolata, kakao gibi kedi ve köpekleriniz için son derece tehlikeli olan gıda maddelerini ortada bırakmayın ve ulaşılamayacakları yerlerde saklayın.
-Yılbaşı ağacı ışıkları ve süslemeleri evcil hayvanınızın hayli dikkatini çekecek –fakat bunlar çiğnendiği ve yutulduğu takdirde ölümcül olabilir.
-Atatürk çiçeği, çoban püskülü, çeşitli sarmaşık türleri ve ökse otu bir çok bitki evcil hayvanlar için zehirlidir.

SOCIAL MEDIA
ADA VETERINARY POLYCLINIC Levent Mah. Sülün Sk. No:14 1. Levent - Beşiktaş / İstanbul Tel : 0212 324 67 32 Tel : 0212 324 67 33 Gsm: 0530 403 55 05 E-posta: [email protected] Web: www.adaveteriner.com Open 24 hours a day, 7 days a week
This site has been prepared with Neta Website infrastructure.
Cookies are used on our website to provide better service. By using our website you accept cookies.
WhatsApp Support