Anne ve babaların çok sık sordukları soruların başında “Oğlum/kızım evde hayvan beslemek istiyor, ne yapalım, alalım mı?” sorusu gelir. Bu sorunun yanıtı eğer fiziksel sağlık yönünden bir sakınca yoksa “Evet” tir. Çünkü insan gelişiminde hayvanların, bitkilerin özellikle de evcil hayvanların katkısı çok büyüktür.
Sevgiyi sadece insanın insanı sevmesi, çocuğun annesini, annenin çocuğunu sevmesi gibi daracık bir alanla sınırlandıramayız. Her şeyi sevebiliriz, bir çiçeği, bir yiyeceği, bir eşyamızı… ama hayvan sevgisi tüm bu sevgilerden çok daha farklıdır. Hayvan sevgisi aynı insan sevgisi gibi karşılıklı ve hatta koşulsuzdur. Çocuğunuzu ne kadar çok severseniz sevin, ona ne kadar çok zaman ayırıp birlikte olduğunuzu düşünseniz de günlük yaşamın koşturması içinde yeterince ilgi, sevgi gösteremeyebilirsiniz. Evde beslediğimiz hayvanın dünyasında bir tek biz varız, onun günlük işleri, kuralları, emirleri yoktur ve çok yalın bir sevgisi vardır. Eğer çocuğunuzun bir hayvanı varsa; yemeğini verme ve temel temizlik gereksinimlerini karşılama dışında aradaki ilişki sadece sevgi paylaşımı ve oyun oynamadır.
Hayvan Sevgisi ile Büyüyen Çocuklar
Sevgiyi, saygıyı, bağlılığı bilir
Sorumluluk almayı öğrenir
Daha çok aktivitede bulunduğu için zararlı alışkanlıklara zamanı kalmaz
Doğum, üreme, canlının doğumundan ölümüne kadar gelişim aşamalarını yakından izler
Beslediği hayvanı ile sırdaş olur, kendisini yargılamadan, eleştirmeden, suçlamadan dinleyen arkadaşı sayesinde kendini rahat ifade etme yeteneği kazanır
Dil gelişimi hızlı ve yaşıtlarından ileri olur
Korkularını yenmeyi öğrenir
Empati kurma becerisi gelişir
Sabırlı olmayı becerebilir
İsteklerine ulaşabilmek için çabalamayı öğrenir
Öfkesini kontrol etmeyi öğrenir
Özellikle zihinsel engelli çocuklarda bedensel, zihinsel ve davranış yönünde büyük gelişme sağlanır
Çocuk evcil hayvanı ile insanlarla nasıl sosyalleşeceğini provasını yapar
Hayvanına bakarak birine bir şey vermenin, yardım etmenin tadına varır
Onu sahiplenerek bağlılık duygusunun farkına varabilir
Hayvanına bir şeyler öğretirken, kendi de öğrenir
İnsan olmanın temeli olan sevmeyi, paylaşmayı, korumayı, bağlanmayı, bağımsız bir kişi olmayı öğrenir
Gelişim Sorunu ve Yoksunluğu Olan Çocuklar İçin Hayvan Besleme
Gelişim sorunu olan, ayrılık yaşayan, anne baba ayrı, parçalanmış aileye sahip, evinden, arkadaş çevresinden uzaklaşmış, ayrılmış, anne, baba ya da bir yakınını yitirmiş çocuklar için evcil hayvan sevgisi çok önemlidir, çünkü kaybın yerine konulan olumlu bir işlevi yerine getirir. Çocuğun bu travmatik süreci daha kolay ve daha az hasarla atlatmasını sağlar. Evcil hayvan beslemek, çocuğa sorumluluk duygusunun verilmesi ve yerleştirilmesi için önemlidir. Hayvanın temizliğini, beslenmesini, gezdirilmesini ve tuvaletini öğrenen, bu konularda sorumluluk alıp, temel alışkanlıklar kazanan çocuk için; aile için sıkıcı ve zor olan bu süreçleri sevdiği ve ilişki kurduğu bir canlı ile gerçekleştirmek çok daha kolaydır.
Çocuğunuzda Hayvan Korkusu Varsa Neler Yapabilirsiniz?
Çocuklar dışarı çıktıklarında, gördükleri kedi ve köpeklere korkusuzca yaklaşıp onları sevmek için ellerini uzatır, ellerindeki yiyecekleri onlarla paylaşmak, onları beslemek isterler. Çocuklar çoğu hayvanlara karşı korkusuz, büyüklerden daha cesur davranırlar çünkü korku sonradan edinilen bir duygudur. Çocuklarda ortaya çıkan hayvan korkusu daha çok, sık sık karşılaşılan kedi ve köpeklere karşı gelişiyor ve genelleme yapıldığında da tüylü hayvan korkusuna dönüşüyor. Önemli olan ve unutmamamız gereken, çocukta oluşan "hayvan korkusunun" bizlerin katkısı ile ortaya çıktığıdır. Farkına varmadan sergilediğimiz bir davranış, söylediğimiz bir söz bu duygunun ortaya çıkıp pekişmesine neden olmaktadır. Günlük yaşamımızda temizliğimize özen gösterme, hastalıklardan korunma amacıyla hayvanları “pis,” ”mikroplu” olarak nitelendirmek, çocukların dokunmalarına izin vermemek, evde hayvan beslememek, çocuğun hem hayvanlardan uzaklaşmasına hem de korkmasına neden olur.
Çocukların, hayvanlara karşı korkudan çok, sevgi duymasını istiyorsak, yapabileceğimiz birkaç küçük şey var:
İşe önce kendimizden başlayabiliriz, eğer hayvanları sevmiyorsanız ve onlardan korkuyorsanız, bunu yenmek ve hayvanları sevmek yapılabilecek en güzel ve olumlu davranıştır ama bunu yapamıyorsanız hayvanlar hakkındaki olumsuz düşüncelerinizi, korkularınızı çocuğunuza yansıtmamalısınız.
Tırmalama, ısırma gibi olaylarda aşırı tepki göstermemelisiniz.
Çocuğun en az korku duyduğu ya da duyacağını hissettiğiniz bir hayvanla, herhangi bir şekilde iletişim kurmasını sağlamalısınız.
Hayvanlara dokunmaktan korkuyorsa, öncelikle ona kapalı bir alanda yaşayan kuş veya balık alarak işe başlayabilirsiniz. Bu, onun bu sevgiyi yaşamasına olanak sağlar.
Oturduğunuz yer uygunsa, düzenli olarak sokak hayvanlarına su vermek, mama vermek ya da kuşlara yem, ekmek kırığı vermek çocuğun sorumluluk alması, hem de hayvanları sevmesi, onlara karşı olan korkusunu yenmesi, onlara yaklaşması için yararlı olacaktır.
Hayvanların çeşitliliği ve yaşamları hakkında bilgilendirmek, hayvanlara karşı ilgi ve sevginin artmasını sağlar.
Temizlik konusunda endişeniz varsa, temizlik sorunu en az olan hayvanı seçebilirsiniz, balık gibi
Çocuğa hayvanlarla ilgili kitaplar okumak, boyama kitapları almak, hayvanlar hakkında çekilmiş belgeseller, hayvan çizgi filmleri izletmek yaralı olur
Evcil Hayvan Ölürse?
Evcil hayvanı öldüğünde çocuk üzüleceği için genellikle aileler eve hayvan almak istemezler. Ama çocuğun erken yaşlarda kayıplarla yüzleşmesi ileriki yaşlarda başka kayıplarla baş edebilme becerisini arttırır.
Çocuğun üzüntüsünü ve duygularını asla bastırmayın, küçümsemeyin, yasını paylaşın.
Bu konuda çocuğunuza destek olun.
Çocuklar için evcil hayvanlarının yeri doldurulamaz. Yenisini alacağınızı söylediğinizde bile onu anlamadığınızı; onunla, acısıyla, üzüntüsüyle dalga geçtiğinizi düşünebilirler.
Üzüntüsünü paylaşın ve sabırla dinleyin.
Eğer tekrar bir hayvan isterse alın.
Dikkat Etmeniz Gereken Noktalar
Çocuğunuza hayvan almadan önce onun bu konuda ne kadar bilinçli olduğunu değerlendirin. Çünkü çok küçük yaştaki çocuklar hayvanların bakımı konusunda sorumluluk alamazlar.
Çocukların hayvanlar hakkında bilinçlenmesi 3 yaşından sonra gerçekleşir.
Çocuğun ya da aile bireylerinden birinin hayvan alerjisi olup olmadığına dikkat edin ve hayvan seçiminizi buna göre yapın.
Çocuğunuz hayvanı ile ilgilenirken mutlaka onun yanında olun ve onlara güvenliği ile ilgili açıklamaları korkutmadan yapın.