Kedilerde Davranış

Temel Bilgiler

Kediler, bir zamanlar asosyal hayvanlar olarak nitelendirilirdi fakat artık bunun o kadar da doğru olmadığını biliyoruz. Köpeklerden birçok noktada farklı olsalar da, kedilerin de etkileşime ve en önemlisi sizin sevgi ve ilginize ihtiyacı vardır. Yavru veya yetişkin bir kediye yuvanızı açtığınız zaman ilk önce şuna karar vermelisiniz: kediniz sadece evde mi yaşayacak, yoksa dışarıya da çıkabilecek mi? Her iki durumda da avantajlar ve dezavantajlar mevcut. Dışarıda vakit geçiren kediler hastalıklara daha fazla açıktır. Bir arabanın altında kalma, diğer hayvanların saldırısına uğrama ve pire, bağırsak kurdu ve kulak uyuzu gibi iç ve dış parazit kapma ihtimalleri nedeniyle yaşam beklentileri çok daha kısadır. Diğer taraftan, eğer kediniz sadece evde yaşayacaksa, bu kez onun fiziksel ve ruhsal ihtiyaçlarını karşılamak zorundasınız. Kedinizle ilgilenmeli, oyunlarla enerjisini atmasını sağlamalısınız; tırnaklarını törpülemesi için tırmalama tahtası olmalı ve tuvalet kabı temiz tutulmalıdır. Kediniz sadece evde de yaşasa dışarı da çıksa, aşağıda belirttiğimiz basit kurallara dikkat ederek kedinizin davranışlarını kontrol altına alabilir, huzurlu ve kedili bir evin keyfini çıkarabilirsiniz.

Tırmalama Tahtası

Tırmalama kedilerin doğal bir ihtiyacıdır. Kediler beş haftalıkken başlayan bu içgüdüsel davranışın işlevlerinden biri kedilerin diğer kedilere ve hayvanlara kimyasal ve görsel işaretler bırakmasına olanak sağlamasıdır. Fakat, kediniz halılarınızı ve mobilyalarını tırmalamaya başlarsa bu doğal davranış büyük bir soruna dönüşebilir. Böyle bir durumda, kedinizin tırmaladığı eşyayı örtebilir veya kaldırabilirsiniz; ya da kedilerin pençelerine yapıştırılan plastik tırnak kaplamalarından kullanabilirsiniz. Ne yazık ki bu plastik kaplamalar her ay kesilmeli ve değiştirilmeli ve bazı kediler bu plastiklerden hoşlanmıyorlar. Bu nedenle, basit ve çok daha pratik çözüm, kedinize tırmalayabileceği bir alternatif sunmaktır; ona ait bir tırmalama tahtası gibi. Kediler seçici hayvanlardır, bu nedenle herhangi bir tırmalama tahtasını kullanmayı kabul etmeyebilirler, birkaç alternatif sunup kendi tırmalama tahtasını seçmesine izin vermelisiniz. Kediniz piyasadaki her tırmalama tahtasını sevemeyebilir. Kedilerin bir kısmı halattan, kartondan, tahtadan veya ahşap  veya yapay ahşaptan yapılma tırmalama tahtalarından hoşlanır. Bazı kedi sahipleri ağaç kütüklerini veya halatla sarılmış dikdörtgen tahta parçalarını kulanarak kendi tırmalama tahtalarını kendileri yapıyor. Bir tırmalama tahtasında olması gereken en önemli özellikler şunlardır: kedi arka iki ayağı üzerinde kalktığında tahta kediden uzun olmalı, devrilmemesi için sağlam olmalı ve kedinizin sürekli ulaşabileceği bir yerde bulunmalıdır. 15-20 cm genişliğinde ve 30-35 cm uzunluğunda, duvara monte edilen tahtalar da gayet iş görür. Şekli ve malzemesi ne olursa olsun, tırmalama tahtası kediniz onu kullandığı sürece değiştirilmemelidir. Ne kadar tırmalanmış ve eskimişse, kediniz için mobilyalardan daha caziptir.

Oyunlar Kedinizin Sağlığı ve Mutluluğu İçin Gereklidir

IMAGE Kedinizin doğal içgüdülerini tatmin etmesi ve en çok ihtiyaç duyduğu egzersizleri yapabilmesi için ilginç ve uğraştırıcı oyunlar oynatmalısınız. Kovalayabileceği, avlayabileceği ve yakalayabileceği zıplayan ve titreyen oyuncaklar her yerde satılıyor. Bazı kediler el feneri veya aynayla yansıtılan ışıkları kovalamayı severler. Uzunca bir ipin ucuna alüminyum folyodan top yapıp bağlar, ipi de kemerinize veya belinize asarsanız, siz hareket ettikçe kediniz de topu yakalamaya çalışacak ve sizinle birlikte muhteşem vakit geçirmiş olacak. İpi yeterince uzun tutun ki kediniz yanlışlıkla bacağınızı avlamasın! En azından günde bir kez 15 dakika kadar kedinizle oyun oynamalısınız, özellikle kediniz günün büyük kısmında yalnızsa.

Kediler de Temiz Mekanları Severler!

IMAGE Kediler zor beğenen hayvanlardır. Kedinize kolay ulaşabileceği, temiz bir tuvalet alanı sağladığınız takdirde tuvaletle ilgili çok sorun yaşamazsınız. Kediler genelde kokusuz, yumuşak yüzeyli ince kumları tercih ederler. Bazı kediler çişlerini bir kaba, kakalarını başka bir kaba yapmaktan hoşlanır, dolayısıyla ideal kum kabı sayısı kedi başına 1er tane ve ekstra 1 kum kabıdır. Bu nedenle, iki kedili bir evde evin farklı katlarına veya odalarına yerleştirilmiş 3 farklı kum kabı olmalıdır. Kum kaplarını fırın, çamaşır makinesi gibi gürültülü aletlerin yanına koymamalısınız, kediler tuvaletlerini yapmak için sessiz yerleri tercih ederler. Kum kabındaki kakalar (eğer topaklaşan kum kulanıyorsanız idrar topakları) her gün temizlenmelidir. Kum kapları, topaklaşmayan kum kullanıyorsanız haftada bir, topaklaşan kum kullanıyorsanız ayda bir kez su ve bulaşık deterjanıyla  yıkanmalıdır. Kum kabı temizliği için lizol ve pinezol gibi ürünler kullanmamalısınız. Kediler birçok sebepten kum kabının dışına tuvaletlerini yapar, en yaygını ise çeşitli sağlık sorunlarıdır. Kedinizin böyle bir sorunu olduğunu düşünüyorsanız teşhis ve tedavi için hekiminize danışmalısınız.

İdrar Püskürtme veya İşaret Bırakma

İdrar püskürtme, diğer bir deyişle işaret bırakma, kısırlaşmamış kedilerde görüldüğü gibi, kısırlaşmış kedilerde de normal bir davranıştır. Kısırlaştırılmış erkek kedilerin %10’u ve kısırlaştırılmış dişi kedilerin %5’inde sürekli püskürtme davranışı görülür. Püskürtme davranışı genellikle, diğer kediler (evin içinde veya dışında), kedilerde kaygıya sebep olan, yaşam alanında gerçekleşen değişiklikler (yeni ev arkadaşı, yeni evcil hayvan veya yeni doğan bebek, hatta bazen kedinin tek başına kaldığı sürenin değişmesi) gibi diğer stres faktörleriyle bağdaştırılır. Püskürtme, kedinizin kaygısını size belli etme yöntemi olabilir. Tedavisi vardır – bilgi için kliniğimize danışabilirsiniz.
Kedilerde Davranış
Kedilerde Davranış
SOCIAL MEDIA
ADA VETERINARY POLYCLINIC Levent Mah. Sülün Sk. No:14 1. Levent - Beşiktaş / İstanbul Tel : 0212 324 67 32 Tel : 0212 324 67 33 Gsm: 0530 403 55 05 E-posta: [email protected] Web: www.adaveteriner.com Open 24 hours a day, 7 days a week
This site has been prepared with Neta Website infrastructure.
Cookies are used on our website to provide better service. By using our website you accept cookies.
WhatsApp Support